Šneci

Ingredience

TĚSTO

 

225 g hladké špaldové mouky

55 g cukru

125 g másla

45 g mléka

45 g vody

0.5 vejce

10 g čerstvého droždí

 

NÁPLŇ

45 g mletých lískových ořechů

40 g čokolády (70 % a více)

50 g másla

75 g cukru

20 g kakaa

 

vejce na potření

lískové ořechy na posypání

Postup

  1. Hodinu před pečením vyndejte máslo z lednice, aby mělo při zadělávání pokojovou teplotu.
  2. Z droždí, poloviny mléka, lžičky cukru a mouky udělejte kvásek, který nechejte 15 minut vzejít.
  3. Ze všech surovin mimo másla začněte zpracovávat těsto – buď v hnětači, nebo ručně. Máslo přidávejte po malých kouskách a nechte ho co nejvíce zapracovat. Po 15 minutách by těsto mělo být lesklé a hladké. Nechte ho 1–1,5 hodiny kynout při pokojové teplotě.
  4. V době, kdy bude těsto kynout udělejte ze všech ingrediencí náplň.
  5. Podsypejte vál, těsto na něj vyklopte, pořádně propracujte a vyválejte na zhruba 30×40 cm plát. Rovnoměrně ho potřete náplní a smotejte ho do ruličky. Krájejte na cca 3-3.5 cm velké kousky. Opatrně je poté přemístěte na plech, kde je nechte dokynout dalších 30 minut.
  6. Mezitím si rozehřejte troubu na 200°C.
  7. Šneky dejte do trouby péct na 8-12 minut.
  8. Nechte vychladnout a podávejte.
Přejít nahoru