Šneci
Ingredience
TĚSTO
225 g hladké špaldové mouky
55 g cukru
125 g másla
45 g mléka
45 g vody
0.5 vejce
10 g čerstvého droždí
NÁPLŇ
45 g mletých lískových ořechů
40 g čokolády (70 % a více)
50 g másla
75 g cukru
20 g kakaa
vejce na potření
lískové ořechy na posypání
Postup
- Hodinu před pečením vyndejte máslo z lednice, aby mělo při zadělávání pokojovou teplotu.
- Z droždí, poloviny mléka, lžičky cukru a mouky udělejte kvásek, který nechejte 15 minut vzejít.
- Ze všech surovin mimo másla začněte zpracovávat těsto – buď v hnětači, nebo ručně. Máslo přidávejte po malých kouskách a nechte ho co nejvíce zapracovat. Po 15 minutách by těsto mělo být lesklé a hladké. Nechte ho 1–1,5 hodiny kynout při pokojové teplotě.
- V době, kdy bude těsto kynout udělejte ze všech ingrediencí náplň.
- Podsypejte vál, těsto na něj vyklopte, pořádně propracujte a vyválejte na zhruba 30×40 cm plát. Rovnoměrně ho potřete náplní a smotejte ho do ruličky. Krájejte na cca 3-3.5 cm velké kousky. Opatrně je poté přemístěte na plech, kde je nechte dokynout dalších 30 minut.
- Mezitím si rozehřejte troubu na 200°C.
- Šneky dejte do trouby péct na 8-12 minut.
- Nechte vychladnout a podávejte.

